Bovieran

Bovieran är ny bostadsform som växer upp på olika ställen i Sverige. Det första huset öppnades i Partille, nu finns det också i Örebro och Nyköping. Fler hus är på gång. Artiklar i Sörmlands Nyheter om bygget i Nyköping var det som startade upp våra egna funderingar. Bovieran är ett stort hus, men kanske kan man omvandla tanken till ett landsbygdskoncept.

Bovieran är ett trevåningshus byggt som en hästsko, med loftgångar på insidan och balkonger på utsidan. Över hela innergården är ett stort glastak med ca 18-20 grader året runt. Det finns också en gemensam lokal man kan använda för fester. Huset är näst intill ett passivhus och använder sig av den varma luften för uppvärmningen. På Bovieran i Örebro som vi besökte hade man använt sig av fjärrvärmen endast under fem dagar under vintern.

Bovieran byggs av ett företag och säljs som bostadsrätter. När det är nybyggt är det upphandlat skötsel av hus och trädgård för två år framåt, sedan tar bostadsrättsföreningen över besluten kring skötsel.

Annonser