Ekobyn Solbyn i Dalby utanför Lund

Solbyn ligger i Dalby utanför Lund och ägs som en bostadsrättsförening. Här finns 50 lägenheter med ca 150 boende. Åke som visade oss runt har bott där sedan starten. Husområdet skapades efter många diskussioner om att bygga en ekoby. Husen är byggda som fristående hus, alla med eget växthus. I området finns också en föräldrakooperativ ur och skur-förskola i vars hus det också finns områdets ”café”, möteslokal. Under kvällar och helger kan den lokalen utökas med ett större rum på förskolan. I cafét finns ett litet kök, möjligheter att visa film mot en vägg, fällbara stolar, fällbara bord, skåp med matvaror, en mycket genomtänkt och flexibel lokal.

Man arbetar mycket i olika grupper, inköpsgrupp, odlingsgrupp, bilpoolsgrupp mm. I området finns också mycket odlingar, komposter, jordkällare, höns.

Trots sitt namn har inte så många hus solfångare. Husen drivs med direktverkande el men har värmeväxlare i fläktsystemet. Från början installerade man mulltoa i alla hus, men nu har de större lägenheterna en mulltoa och en wc och de mindre en wc.

Föreningen startade sitt arbete genom att bilda en ideell förening.

Ingång till jordkällare – en fantastisk skapelse gjuten i plast.

Ur- och Skur-förskolan har bäddat för eftermiddagsvilan.

Växthus till varje lägenhet.

 

Annonser