Rumsfunktionsprogram

Vi har pratat, diskuterat, önskat och fantiserat. Hur skulle vårt hus kunna se ut? Ett hus som bygger på ett småskaligt seniorboende grundat på gemenskap, delaktighet och miljömedvetenhet. Ett hus där det är nära till grannen för en kopp kaffe, där det finns sällskap till middagen och där man bor kvar på landet. Det går att läsa mer i projektbeskrivningen hur vi tänkte från början.
Vår projektidé kan du hitta här.

Gunilla Rombo uppmanade oss att skriva en önskelista med alla visioner. Där det finns utrymme för allt. Där allt är möjligt!
Det var härligt att göra, men det visade sig också att de flesta av oss hade ungefär samma tankar och samma önskemål. På våra studiebesök och våra träffar med andra slags boende har vi också träffat på på ganska lika önskningar, där gemensamt kök och middagar är något som står i centrum på väldigt många ställen.
Vår önskelista kan du hitta här.

Vi fick också uppmaningen att ha alla sinnen med när vi planerar. Det ska vara ett hus som är enkelt att leva med i alla årstider. När vi funderar på material ska vi fundera på varför man gillar ett material, vilken känsla som finns i det och hur det påverkar oss.

I rumsfunktionsprogrammet har vi för varje rum vi vill ha med i huset punktat ner ett antal saker. Vi har skrivit under följande rubriker:

Rum; (vilket rum det gäller, ex matsal, tvättstuga)
Funktion; (vad gör man i det här rummet, ex äter, tvättar..)
Samband med; (vilka rum ligger i anslutning, bredvid detta)
Övrigt; (något annat att tänka på, ex ”viktigt med akustiken”)
Utrustning; ( vad behövs där, ex kamin, tvättmaskin)
Material; (vilket material i: Golv, Sockel, Vägg, Tak)
Vår mall till funktionsprogrammet hittar du här.

I första stadiet har vi inte ägnat oss åt material så mycket. Det är dock ständigt närvarande i diskussionerna och vi kommer titta mer på det framöver.

Här nedan syns ett exempel på ett första utkast för rumfunktioner för vårt Allrum/Vardagsrum. Det viktigaste i det här stadiet är väl dels funktion, men framför allt samband till andra rum.

Rumsfunktioner för Allrum/Vardagsrum

Annonser