Projekt

 Vi vill ta fram ett koncept för att bygga ett småskaligt seniorboende byggt på gemenskap, delaktighet och miljömedvetenhet.

Anledning till att detta uppkommit är att vi nu bor på Lagnö Gård utanför Trosa. Just nu är vi tolv vuxna som bor här, antalet har varierat under åren. Gården köptes 1981 och ägdes då ihop av alla som bodde här. Idag är organisationsformen en bostadsrättsförening. Vi har under åren byggt till hus, byggt nya hus, byggt en efterarbetsstudio för film, Studio Lagnö, numera även vandrarhem och startat ett föräldrakooperativt dagis Lagnö Barn som fortfarande finns på gården.

Vi har under åren haft olika slags gemenskaper. Under många år åt vi middag varje kväll tillsammans.

Det blev en paus i detta när barnen ville ha mer tid med sina föräldrar. Nu har snart alla barn flyttat hemifrån och det kanske blir dags snart igen att ta upp de gemensamma middagarna. Utöver det sköter vi om gården tillsammans, mark, stall, lador och djur. Vi har får på gården för att hålla marken öppen. Dessa är gemensamma. Utöver detta har vi höns och hästar som sköts av olika personer.

Vi tänker oss att vi gärna vill bo kvar på Lagnö Gård när vi blir äldre. Vi börjar nu närma oss pensionsåldern. De flesta av oss bor i hus som är anpassade för familj och barn. Många av husen är gamla och behöver mycket skötsel. Alla hus har trappor. Inga hus att bli gammal i.

Vi tänker oss också att vi gärna har nära till grannen för att gå in och ta en kopp kaffe, få sällskap på kvällen eller på en promenad. Ingen av oss vill bli gammal och ensam. Vi vill bli gamla med sällskap för att vi mår bättre så. Vi tänker oss många middagar med sällskap utan att behöva åka iväg någonstans.

Vi tänker oss att det blir billigare att ha en del saker tillsammans. Kanske gästrum, matsal, café, bilpool eller elbil, vinterträdgård, förråd, bibliotek, spa.

Vi tänker oss att det här boendet skapar arbetstillfällen åt andra, som trädgårdsmästare, städning, matlagning chaufför, fotvård, massage, friskvård etc. Genom att vi samordnar våra behov kan vi få ekonomisk möjlighet att utnyttja dessa tjänster.

Vi tänker oss att om vi bygger plats för oss i ett lämpligt hus så blir det plats för yngre människor, kanske våra barn i våra hus.

Vi tänker oss att om vi vill att våra barn ska kunna leva vidare på vår jord måste vi ta fram boenden som är rädda om miljön, både i byggprocessen och i boendet.

Vi tänker oss ett hus med kanske 10-12 lägenheter, två-tre rum och kök, stor trädgård, gärna både inne och ute, anpassat för att byggas på landsbygden. Vi tänker oss ett hus som vi äger och förvaltar t.ex kooperativt eller på annat sätt gemensamt. Vi tänker oss ett hus för boende, inte för att tjäna pengar på.

Vi tänker oss just nu att bygga det här huset på Lagnö Gårds mark, men vi tror att det finns ett stort intresse bland dem som närmar sig pensionsåldern att hitta ett boende med livskvalite. Vi tänker oss därför att vårt underlag kommer att intressera och gå att använda för många grupper av människor och på många platser.

Vi tänker oss ta hjälp av, diskutera med och samarbeta med bl.a Ekologiska byggvaruhuset, Egen El, Asmussens arkitektgrupp, Underhöjdens ekoby, Hågaby, Trosa kommun, Lagnövikens samfällighetsförening, Föräldrakooperativet Lagnö Barn, Föreningen Ypsilon, Coompanion Sörmland, Studio Lagnö AB, Seniorum Tystberga, Bovieran, elever på KTH/Arkitekthögskolan, m.fl

Leader kustlinjen logotyp
Leader Kustlinjen
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s