Elfvinggården

Besök på Elfvinggården, Lyckov.9 Bromma (Alviks Strand) den 2 oktober 2011

Vi som besökte kollektivhuset Elfvinggården på deras öppet-hus dag, var 3 personer från projektgruppen Lagnö Gårds seniorboende.

Vi visas runt i byggnaderna som bestod av 9 hus/flyglar och ca 450 bostäder. Husen består endast av 1:or och 2:or som alla är fullt utrustade med litet kök och badrum.

Husen är mycket speciellt byggda såväl exteriört som interiört. Ingen lägenhet har insyn och alla lägenheter har stora fönster åt någon av gårdarna. Inga egna balkonger finns utan varje hus har en gemensam större balkong. Alla lägenheter går att nå utan att man behöver gå ut. Det är ljust och öppet, högt i tak och i alla korridorer och gemensamma utrymmen finns stora fönster som går från golv till tak. Stort vackert allrum byggt i en ”kantad”, veckad form med plats för flera olika små sittplatser och matsal med tillhörande storkök finns på översta våningen.

Flera olika intressegrupper finns som man kan engagera sig i om man vill. Allt gemensamt är helt frivilligt!

Husens historia berättades av Karin Evers som bott många år på Elfvinggården. Husen ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius (som också ritade stjärnhusen i Gröndal) och byggdes under -30 talet, allt i en fantastisk ”funkisstil”! Öppet, luftigt, ljust och högt i tak! Det kändes att husen var byggda med en tanke om gemenskap och trivsel för de som skulle komma att bo där. Det var inflyttningsklart 1/10 1940!

Elfvinggården byggdes och kom till genom systrarna Elfvings starka sociala engagemang för att ge fattiga och ogifta flickor möjligheter till eget boende. Den drevs och drivs ännu idag av en stiftelse och är fortfarande bara öppen för kvinnor utan barn. För att få bo här får man ställa sig i kö genom att kontakta Lydia Kasimets i intresseföreningen, men man kan även komma in via Bostadsförmedlingen om man uppfyller villkoren, i.e. har en ålder mellan 35 och 70 och är kvinna (med viss bildning) och utan barn!

Gården ligger naturskönt och nästan ”lantligt” och har väldigt nära till ”innerstan” vilket gör den attraktiv och begärlig men möjlig endast för den som är av rätt kön och som i övrigt kan passa in i ”bogemenskapen” och de olika intressegrupper som finns där.

Vid pennan Carina Rudberg

För mer info och bilder, gå in på www.elfvinggarden.se

Annonser