Växhuset

Söndagen den 19 juni åkte 6 personer upp till Växhuset, ett Ekocentrum utanför Söderhamn. Växhusets Ekocentrum är ett ekologiskt demonstrations- och utvecklingsprojekt med café och kursgård.  Här finns också ett vandrarhem.

Ralf PalmpersVi fick föredrag och rundvisning av Ralf Palmpers, ägare och initiativtagare till Växhuset.
I själva huset finns växthus, cafe, konferenslokal och butik. Huset är byggt med många hållbara lösningar. Här finns bland annat en vattentank på 14 kubik för lagring av värmen från växthuset. I växthuset används led-lysdioder. Solvärme används till ventilation för inluft.

Växhuset, SöderhamnVäxhusetI själva växthusdelen odlades blanda annat tomater och gurka till frukostserveringen, men här fanns även ett aprikosträd.

Väggen bakom växterna är av tegel för att bevara värmen.

Luften som värmdes upp i växthusdelen cirkulerade i hela huset. Under den kalla årstiden togs värmen från ackumulator-tanken som eldades med ved.

Taket var byggt av dubbla skivor växthusplast, vilket fungerar bättre än isolerglas. Hela Växhuset värmdes endast med sol och ved. Att ha ett växthus mot själva huset gör att man får in bra luft i huset.

Här ser man entrén upp till vänster. I övre högra delen är själva cafédelen, intill och vid själva växthusdelen.

Resten av huset är isolerat med ekofiber och med linskivor.

I huset finns också speciell sorts snålspolande toalett med pedal, egentligen en fartygstoalett.

Växhuset.

.

.

.

 

Övernattade gjorde vi i vandrarhemmet på plats, ett litet helt drivet av solel. Här fanns också en liten kamin och toaletten var mulltoa.

Kan låta spartanskt men gav absolut inte det intrycket. Även badrummet var kaklat och fräscht. Sovrummen var visserligen små, men i mitten fanns ett litet sällskapssrum med kamin och ljusinsläpp från ”tornet”.

.

.

.

 

På bilden syns Växhuset, innanför fönstrena är kurslokalen.

Förvärmning av ventilationsluft.

.

.

.

 

Från den här lilla kuren leder ett rör in luft som förvärms till huset.

.

.

.

 

Under åren har de provat en mängd olika saker, man håller bland annat på att bygga ett jordskepp. På bilden här syns en solspis. Genom att solstrålarna samlas på kastrullen kan man på mycket kort tid koka upp vatten så här.

Ett mycket stort tack till Ralf Palmpers som berättade och visade! Mer info hittar ni på:
http://www.vaxhuset.se

Skrev och fotade gjorde Tin

Annonser